Korepetycje i Kursy - Lublin i okolice
Dodano: | 2018-05-08 |
Cena: | 999 zł |
Miejsce: | Lublin i okolice |
Przy kontakcie powołaj się na serwis Lubliniak.com.pl
|
Telefon: | 609-900-423 |
KURS DIETETYKA I ODCHUDZANIE I i II stopnia
Kurs kierowany jest do osób interesujących się zdrowiem, racjonalnym stylem odżywiania oraz profilaktyką chorób dietozależnych. Zapraszamy wszystkich chętnych: absolwentów uczelni medycznych, osoby bez wykształcenia kierunkowego w tej dziedzinie a także żywieniowców, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje.
Absolwenci kursu mogą podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego, zakładach gastronomicznych, w firmach cateringowych, publicznych oraz niepublicznych placówkach ochrony zdrowia, poradniach żywieniowych, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego, placówkach sportowych, szkolnictwie, instytutach naukowo-badawczych oraz inspekcjach zajmujących się kontrolą żywności.
Kurs realizowany jest w trybie dwustopniowym oraz jednolitym. Program kursu został opracowany w taki sposób, by zapewnić uczestnikom nabycie wiedzy z zakresu żywienia, anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego człowieka, poznanie różnych rodzajów diet, układania jadłospisów, przeprowadzania wywiadów żywieniowych oraz zdrowotnych, niefarmakologicznych metod leczenia różnych schorzeń, dietoterapii oraz dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych XXI wieku.
Cena kursu obejmuje materiały szkoleniowe oraz certyfikat i zaświadczenie MEN. Zachęcamy do zapoznania się z programem:
KURS DIETETYKA I ODCHUDZANIE – STOPIEŃ I
1. Wiadomości wstępne:
• podział składników odżywczych oraz ich charakterystyka (białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)
• dieta jako element profilaktyki zdrowia
• tabele wartości odżywczych
2. Anatomia, fizjologia układu pokarmowego:
• działanie układu pokarmowego
• fizjologia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych
• hormony jelitowe
3. Wprowadzenie do dietetyki:
• schemat postępowania dietetycznego
• zasady układania i ustalania jadłospisów
• Normy Żywienia
4. Ogólna charakterystyka diet:
• diety niskokaloryczne, bogatoresztkowe, wysoko oraz nisko białkowe, diety eliminacyjne
5. Bilans wodno-elektrolitowy:
• ogólna charakterystyka
• zasady nawadniania organizmu w różnych stanach chorobowych
6. Suplementacja:
• wskazania do stosowania suplementów
• podział suplementów
7. Żywność zmodyfikowana genetycznie - charakterystyka, przykłady żywności
8. Zasady układania jadłospisów w praktyce (ćwiczenia)
9. Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia:
• charakterystyka ze względu na różne rodzaje metod oceny m. in. wywiad 24h, wywiad zdrowotny, żywieniowy, metoda punktowa, BMI,
• rodzaje pomiarów antropometrycznych
• niedożywienie, czynniki ryzyka
10. Podsumowanie (zajęcia praktyczne):
• ocena stanu odżywienia
• różne diety
• forma układania jadłospisów
• prowadzenie konsultacji dietetycznej
• zalecenia dla pacjenta
KURS DIETETYKA I ODCHUDZANIE – STOPIEŃ II
1. Żywienie w sporcie:
• charakterystyka żywienia sportowców
• charakterystyka budowy tkanki mięśniowej
• charakterystyka redukcji tkanki tłuszczowej
2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym:
• charakterystyka oceny sposobu odżywienia dzieci
• metody oceny
• praktyka na siatkach centylowych
3. Żywienie kobiet w ciąży:
• znaczenie żywienia kobiet w ciąży
• metoda oceny
• najważniejsze elementy prawidłowego żywienia
4. Dieta śródziemnomorska - układanie jadłospisu w oparciu o zalecenia diety
5. Dieta w schorzeniu miażdżycy:
• charakterystyka choroby
• zasady żywienia przy schorzeniu
6. Dietoterapia cukrzycy:
• charakterystyka cukrzycy
• różnice w leczeniu
• Indeks Glikemiczny
7. Nadciśnienie tętnicze a leczenie dietetyczne:
• charakterystyka sodu w żywności oraz choroby
• zasady żywienia przy schorzeniu
8. Dietoterapia osteoporozy:
• ważne składniki mineralne: Ca, K, P, ich charakterystyka
• podział osteoporozy
• metody leczenia